logotyp - Länk till startsidan
länk till vår instagram-profil länk till vår youtube-sida

Projekt / Guider, Tips & Råd / Stolslimning

Följ denna guide för att limma om dina favoritstolar korrekt och få de att hålla i generationer!

Rätt lim

Stolar bör limmas med ett mjukt & flexibelt lim som tillåter små rörelser i fogarna när stolen belastas. Det bästa limmet för stolar har sedan länge varit hudlim. Hudlim är ett animaliskt lim som är starkt men som håller sig segt/mjukt under lång tid. Animaliska lim som hudlim och benlim är dessutom reversibla. Det betyder att det när som helst går att få limmet att lossna med hjälp av vatten. Hudlim är därför tyvärr EJ tåligt mot vatten! Den bästa egenskapen med hudlim är att det fäster i gammalt hudlim.

Alla hårda trälim t.ex. Polyuretan, PVAc och Epoxy är förbjudna till stolar! Nyare stolarna är dessvärre uteslutande limmade med modernt PVAc-lim (klassiskt trälim), även kallat ”vit-lim”. Det leder till två problem. Dels blir limmet lite för hårt, dels blir det svårare att limma om en sådan stol. Det går inte att limma med nytt vit-lim direkt mot gammalt. En stol som limmas med vit-lim kan limmas om EN gång innan limytorna är helt täckta med limrester. En sådan stol kan hålla 2, 5 eller kanske 10 år. Det är dock omöjligt att veta på förhand! En stol som har limmats med Polyuretan, PVAc eller Epoxy går med FÅ undantag tyvärr inte att limma om med hudlim.

En stol som limmas med hudlim blir extremt stabil och håller i MÅNGA år. Stolen kan enkelt plockas isär, lagas samt limmas om oändligt många gånger!

Rätt tidpunkt

För att lyckas med en stolslimning krävs utöver rätt lim även att stolarna är ordentligt lösa i fogarna. Risken är annars stor att någon del går sönder när stolen tas isär. Det går bra att limma om stolar året runt (förutom rötmånaden när det är som fuktigast) men bästa tidpunkten är på vintern när det är som torrast luft och därför också mest glapp i stolens fogar.

Rätt verktyg och arbetsmoment

Utöver rätt lim och tidpunkt krävs noga förberedelser. Det är OMÖJLIGT att limma en stol utan många långa och starka skruvtvingar/limknektar. Medan limmet torkar måste stolen hållas ihop ordentligt och i rätt läge. Stolen måste limmas rakt så att alla ben tar i golvet. En stol som limmas snett håller inte särskilt länge.

Guide

Stolslimning är komplicerat och svårt även för den "händige". För att lyckas med en stolslimning krävs kunskap, erfarenhet och rätt verktyg. I denna guide har jag försökt sammanfatta många års kunskap och erfarenhet i några enkla steg. Om du har tidigare erfarenhet eller känner dig någorlunda säker på att limma en stol kan du hoppa direkt till steg 4!

Hållbara & långlivade stolar i några enkla steg!

  1. Köp kvalitetsstolar, hellre äldre begagnade än nya!
  2. Se över och byt möbeltassar regelbundet!
  3. Gunga eller balansera EJ på stolens bakben!
  4. Inse dina begränsningar, försök inte laga/limma en stol utan tillräcklig kunskap och erfarenhet! Läs vidare.
  5. När stolen börjar bli lös i fogarna fortsätter du använda stolen med FÖRSIKTIGHET fram till vintern när det blir torr luft, eller till dess att den är för instabil att sitta på.
  6. Inse dina begränsningar, försök inte laga/limma en stol utan tillräcklig kunskap och erfarenhet! Läs vidare.
  7. Om en del går sönder eller lossnar helt bör du OMGÅENDE sluta använda stolen!
  8. Inse dina begränsningar, försök inte laga/limma en stol utan tillräcklig kunskap och erfarenhet!
  9. Kontakta mig för ett prisförslag. Jag limmar om och lagar dina favoritstolar enligt konstens alla regler så att de håller i många år framöver! ;)

Skämt åsido! Jag får in alldeles för många stolar som inte går att åtgärda för att de har limmats med fel lim och/eller på fel sätt! Lämna in stolarna direkt till mig istället. Jag limmar om och lagar alla typer av stolar och sittmöbler. Jag gör alltid en bedömning av varje enskild stol som ska limmas. Läs mer här!

Fel fel fel fel fel!