logotyp - Länk till startsidan
länk till vår instagram-profil länk till vår youtube-sida

Projekt / Guider, Tips & Råd / Stolslimning

Följ denna guide för att limma om dina favoritstolar korrekt och få de att hålla i generationer!

Rätt lim

Stolar ska helst limmas med ett "mjukt" lim. Det bästa limmet för stolar har sedan länge varit hudlim. Det är starkt och håller sig segt/mjukt under lång tid. Nytt hudlim fäster i gammalt hudlim. En stol som limmas med hudlim blir extremt stabil, håller i MÅNGA år och kan limmas om oändligt många gånger!

Alla hårda trälim t.ex. Polyuretan, PVAc och Epoxy är förbjudna till stolar! Nyare stolarna är dessvärre uteslutande limmade med modernt PVAc-lim, även kallat ”vit-lim”. Det leder till två problem. Dels blir limmet lite för hårt, dels går det inte att limma med nytt vit-lim direkt mot gammalt. En stol som limmas med vitlim kan limmas om 1 gång innan limytorna är helt täckta med limrester. En sådan stol kan hålla 2, 5 eller lika gärna 10 år. Det är dock omöjligt att veta på förhand!

En stol som har limmats med Polyuretan, PVAc eller Epoxy går med FÅ undantag tyvärr inte att limma om med hudlim

Rätt tidpunkt

För att lyckas med en stolslimning krävs utöver rätt lim även att stolarna är ordentligt lösa i fogarna. Risken är annars stor att någon del går sönder när stolen tas isär. Det går bra att limma om stolar året runt men bästa tidpunkten är på vintern när det är som torrast luft och därför också mest glapp i stolens fogar.

Rätt verktyg och arbetsmoment

För att limma en stol krävs noga förberedelser. Det är OMÖJLIGT att limma en stol utan många långa och starka skruvtvingar eller limknektar. Medan limmet torkar måste stolen hållas ihop ordentligt och i rätt läge. Stolen måste limmas rakt så att alla ben tar i golvet. En stol som limmas snett håller inte särskilt länge.

Guide

Stolslimning är komplicerat och svårt även för den "händige". För att lyckas med en stolslimning krävs kunskap, erfarenhet och rätt verktyg. I denna guide har jag försökt sammanfatta många års kunskap och erfarenhet i några enkla steg. Om du har tidigare erfarenhet eller känner dig någorlunda säker på att limma en stol kan du hoppa direkt till steg 4!

Stolslimning i några enkla steg!

  1. Köp kvalitetsstolar, hellre äldre begagnade än nya!
  2. Se över och byt möbeltassar regelbundet!
  3. Gunga eller balansera EJ på stolens bakben!
  4. Inse dina begränsningar, försök inte laga/limma en stol utan tillräcklig kunskap och erfarenhet! Läs vidare.
  5. När stolen börjar bli lös i fogarna fortsätter du använda stolen med FÖRSIKTIGHET fram till vintern när det blir torr luft, eller till dess att den är för instabil att sitta på.
  6. Inse dina begränsningar, försök inte laga/limma en stol utan tillräcklig kunskap och erfarenhet! Läs vidare.
  7. Om en del går sönder eller lossnar helt bör du OMGÅENDE sluta använda stolen!
  8. Inse dina begränsningar, försök inte laga/limma en stol utan tillräcklig kunskap och erfarenhet!
  9. Kontakta mig för ett prisförslag. Jag limmar om och lagar dina favoritstolar enligt konstens alla regler så att de håller i många år framöver! ;)

Skämt åsido! Jag får in alldeles för många stolar som inte går att åtgärda för att de har limmats på fel sätt och/eller med fel lim. Lämna in stolarna direkt till mig istället. Jag limmar om och lagar alla typer av stolar och sittmöbler. Jag gör alltid en bedömning av varje enskild stol som ska limmas. Läs mer här!

Skicka din förfrågan här

Fel fel fel fel fel!