logotyp - Länk till startsidan
länk till vår instagram-profil länk till vår youtube-sida

Tjänster / Möbelsnickeri / Stolslimning

Vi limmar om och lagar stolar i alla varianter oavsett skick eller hur gamla de är. Om stolen har en trasig detalj/pinne som inte går att laga tillverkar vi en ny och ersätter den trasiga. Alla stolar behöver limmas om någon gång under sin livstid. Det beror på att limmet har en begränsad livslängd. När detta sker beror på stolens utformning, användning och hantering samt vilket lim som har använts.

De allra flesta stolarna kan räddas! (om priset inte har betydelse...) Ofta ser det värre ut än det är. Om stolen däremot har limmats om tidigare på fel sätt och/eller med fel lim kan det bli svårt för oss att laga den till ett rimligt pris! Vi gör alltid en bedömning av alla stolar vi ska limma.

Rätt lim

Stolar ska helst limmas med ett "mjukt" lim. Det bästa limmet för stolar har sedan länge varit hudlim. Det är starkt och håller sig segt/mjukt under lång tid. Nytt hudlim fäster i gammalt hudlim. En stol som limmas med hudlim blir extremt stabil, håller i MÅNGA år och kan limmas om oändligt många gånger!

Alla hårda trälim t.ex. Polyuretan, PVAc och Epoxy är förbjudna till stolar! Nyare stolarna är dessvärre uteslutande limmade med modernt PVAc-lim, även kallat ”vit-lim”. Det leder till två problem. Dels blir limmet lite för hårt, dels går det inte att limma med nytt vit-lim direkt mot gammalt. En stol som limmas med vitlim kan limmas om 1 gång innan limytorna är helt täckta med limrester. En sådan stol kan hålla 2, 5 eller lika gärna 10 år. Det är dock omöjligt att veta på förhand!

En stol som har limmats med Polyuretan, PVAc eller Epoxy går med FÅ undantag tyvärr inte att limma om med hudlim

Rätt tidpunkt

För att lyckas med en stolslimning krävs utöver rätt lim även att stolarna är ordentligt lösa i fogarna. Risken är annars stor att någon del går sönder när stolen tas isär. Det går bra att limma om stolar året runt men bästa tidpunkten är på vintern när det är som torrast luft och därför också mest glapp i stolens fogar.

Skicka din förfrågan här

Vi utmanar slit-och-släng-mentaliteten som finns idag. Gör det du också!

Om du funderar på att limma om dina stolar själv bör du läsa vår GUIDE för stolslimning först!

Galleri - Stolslimning

Klicka för att se större bild