logotyp - Länk till startsidan
länk till vår instagram-profil länk till vår youtube-sida

Tjänster / Möbelsnickeri / Stolslimning

Vi limmar om och lagar stolar i alla varianter oavsett skick eller hur gamla de är. Om stolen har en trasig detalj/pinne som inte går att laga tillverkar vi en ny och ersätter den trasiga. Alla stolar behöver limmas om någon gång under sin livstid. Det beror på att limmet har en begränsad livslängd. När detta sker beror på stolens utformning, användning och hantering samt vilket lim som har använts.

De allra flesta stolarna kan räddas! (om priset inte har betydelse...) Ofta ser det värre ut än det är. Om stolen däremot har limmats om tidigare på fel sätt och/eller med fel lim kan det bli svårt för oss att laga den till ett rimligt pris! Vi gör alltid en bedömning av alla stolar vi ska limma.

Rätt lim

Stolar bör limmas med ett mjukt & flexibelt lim som tillåter små rörelser i fogarna när stolen belastas. Det bästa limmet för stolar har sedan länge varit hudlim. Hudlim är ett animaliskt lim som är starkt men som håller sig segt/mjukt under lång tid. Animaliska lim som hudlim och benlim är dessutom reversibla. Det betyder att det när som helst går att få limmet att lossna med hjälp av vatten. Hudlim är därför tyvärr EJ tåligt mot vatten! Den bästa egenskapen med hudlim är att det fäster i gammalt hudlim.

Alla hårda trälim t.ex. Polyuretan, PVAc och Epoxy är förbjudna till stolar! Nyare stolarna är dessvärre uteslutande limmade med modernt PVAc-lim (klassiskt trälim), även kallat ”vit-lim”. Det leder till två problem. Dels blir limmet lite för hårt, dels blir det svårare att limma om en sådan stol. Det går inte att limma med nytt vit-lim direkt mot gammalt. En stol som limmas med vit-lim kan limmas om EN gång innan limytorna är helt täckta med limrester. En sådan stol kan hålla 2, 5 eller kanske 10 år. Det är dock omöjligt att veta på förhand! En stol som har limmats med Polyuretan, PVAc eller Epoxy går med FÅ undantag tyvärr inte att limma om med hudlim.

En stol som limmas med hudlim blir extremt stabil och håller i MÅNGA år. Stolen kan enkelt plockas isär, lagas samt limmas om oändligt många gånger!

Rätt tidpunkt

För att lyckas med en stolslimning krävs utöver rätt lim även att stolarna är ordentligt lösa i fogarna. Risken är annars stor att någon del går sönder när stolen tas isär. Det går bra att limma om stolar året runt (förutom rötmånaden när det är som fuktigast) men bästa tidpunkten är på vintern när det är som torrast luft och därför också mest glapp i stolens fogar.

Priser & förfrågningar

Hur mycket det kostar beror på stolens utfomning/kontruktion, skick samt vilket lim den limmats med. Normalt kostar det 450-650kr att limma om EN pinnstol. Mängdrabatt fr.o.m. 4st!

Skicka en prisförfrågan med bilder via kontaktformuläret! Jag gör en första bedömning av stolen och återkommer med prisförslag. En slutgiltig bedömning av stolen görs när den lämnas in.

Om du funderar på att limma om dina stolar själv bör du läsa vår GUIDE för stolslimning först!

Galleri - Stolslimning

Klicka för att se större bild