Verktygsslipning i Umeå | Umeå Träteknik & Inredning.
logotyp - Länk till startsidan

Tjänster / Slipning av Handverktyg

Vi slipar alla typer av handverktyg med egg. Vi slipar knivar, saxar, yxor, stämjärn, svarvstål, hyvelstål/hyveljärn, och övriga snideriverktyg

Trött på slit-och-släng och slöa verktyg?

Som en del i vår syn på hållbarhet erbjuder vi nu slipning av alla typer av eggverktyg. Vår professionella sliputrustning som vi använder för att slipa våra egna verktyg står tyvärr oanvänd lika ofta. För att nyttja sliputrustningen till max har vi därför valt att börja erbjuda slipning i mindre skala till privatpersoner lokalt i Umeå.

Vi slipar följande Verktyg!

  • Knivar
  • Saxar
  • Stämjärn
  • Svarvstål
  • Snideriverktyg som Skölpar och Huggjärn
  • Hyveljärn till handhyvlar
  • Yxor

Slipning - Så går det till!

Slipning av eggverktyg kan göras oändligt komplicerat och utdraget. Förenklat handlar det om att först upprätta rätt slipvinkel. Därefter slipas och bryns eggen. Slipningen kan dras hur långt som helst. För att det ska bli ett rimligt pris på slipningen måste man dessvärre förkorta och förenkla.

Våtslipning

Vi använder oss av våtslipning för att inte skada eller förändra stålets egenskaper med hög värme. Slipningen sker med vatten som kyler stålet. Vi slipar oftast till 1000korn.

Slipvinkel

Vi slipar med jiggar som säkerställer rätt slipvinkel och minskar avverkningen. Normalt slipas endast en minimalt mängd av stålet bort. Det är först när eggen är skadad eller när eggvinkeln behöver ändras som vi avverkar en större del av stålet. Vi hjälper dig reda ut vilken eggvinkel ditt verktyg har eller bör ha.

Bryning/polering

Efter slipning till 1000korn bryns råeggen bort och poleras till nära spegelblank finish. Detta är fullt tillräckligt för de flesta verktyg. Kräsna kockar och möbelsnickare som jag själv brukar dock vilja ta det några steg längre för de allra finaste knivarna och stämjärnen! Det kostar mer och är ett helt kapitel i sig. Läs mer om detta längre ner på sidan.

Tveka inte att Kontakta oss om du har frågor kring slipning.

Priser

Vi kan erbjuda TRE prisgrupper. 1.Finslipning + Bryning, 2.Grovslipning + Finslipning + Bryning samt 3.Finslipning deluxe.

Se nedan för ungefärliga priser för slipning av endast ETT eggverktyg! Begär ALLTID offert om du har skadad egg, felaktig slipvinkel och/eller fler än ett verktyg som ska slipas! Dubbletter ger vi extra fin rabatt för!

1. Finslipning + Bryning

För verktyg med nära rätt slipvinkel och minimala skador i eggen. Slipning till 1000korn.

  • Knivar.........................140kr/st
  • Svarvstål.....................140kr/st
  • Stämjärn.....................120kr/st
  • Hyveljärn till handhyvlar.....120kr/st
  • Saxar...........................120kr/st
  • Yxor.............................140kr/st

2. Grovslipning + Finslipning + Bryning

För verktyg med större skador i egg och/eller felaktig slipvinkel som inte går att åtgärda med vanlig slipning. Slipning till 1000korn.

  • Enligt ovan +60kr/st

3. Finslipning Deluxe!

För kräsna kockar och möbelsnickare som vill ha den PERFEKTA rakbladsvassa eggen på sina knivar och stämjärn. Inga genvägar. Slipning och polering till 4000korn! Kontakta oss för prisuppgift. Läs mer om användning och underhåll av knivar längre ner på sidan.

  • Begär Offert!

Knivslipning - Skötsel & Underhåll

Hur länge håller sig en nyslipad kniv vass?

Dels beror det på vilken typ av stål det är men främst hur kniven hanteras och används. En nyslipad kniv håller sig normalt rakbladsvass i flera veckor utan behov av skärpning/bryning. En kniv är dock allt annat än underhållsfri och kräver utöver varsam hantering även regelbundet underhåll genom skärpning/bryning. Alla eggverktyg tappar dessutom skärpa spontant även utan användning eftersom eggen oxiderar. Detta upplevs tydligast på riktigt vassa verktyg som knivar och stämjärn!

Hantering & Användning

För att en kniv ska hålla skärpan bör den hanteras varsamt. Undvik skärbrädor av glas och billiga skärbrädor av plast då dessa sliter och slöar eggen väldigt mycket. Undvik att skrapa av skärbrädan med eggen. Vänd kniven och använd ryggen på bladet. Diska ALDRIG knivar i diskmaskin. Förutom att eggen kan få skador av att ligga i diskhon i väntan på diskning kan även matrester påskynda och öka oxidationen på eggen. En kniv bör därför diskas för hand direkt efter användning.

Underhåll

Även om du hanterar och använder din kniv varsamt blir den aldrig underhållsfri. När kniven används slits och rundas eggen successivt. För att bibehålla skärpan måste kniven brynas/skärpas med brynsten, skärpstål eller manuell "knivslip". När kniven bryns för hand kommer eggvinkeln oavsiktligt öka lite varje gång. Efter X antal bryningar blir eggvinkeln för stor för att kunna brynas riktigt vass för hand. Kniven måste därför till slut lämnas in igen för slipning till korrekt/ursprunglig eggvinkel.

Bilderna här nedan visar hur bryning för hand ändrar eggvinkeln.

Hur går det till?

  1. Kontakta oss med din förfrågning
  2. Vi återkommer med pris
  3. Lämna in dina verktyg till Verkstaden i Umeå
  4. Verktygen slipas enligt önskemål i samråd med oss
  5. Vi meddelar när verktygen är färdiga för dig att hämtas hos oss

Galleri

Slipning av Knivar

Slipning av övriga Verktyg